Analiza gleby

Analiza gleby

Przed wstąpieniem na rynek żywności musi ona odbyć wiele testów i urzeczywistniać odpowiednie wytyczne. Bez nich nie mamy chociażby co śnić o wprowadzeniu własnego wyrobu. Uprawy rolnicze wykorzystują masy środków ochrony roślin chroniących przed pasożytami i niekorzystnymi warunkami. I owe specyfiki także potrzeba zbadać, a szczególnie ich wpływ na żywność. Zajmuje się tym Instytut Argonomiczny Fertico. Wykonywa on testowania z zakresu analizy skuteczności preparatów ochrony roślin i ich fitotoksyczności. Wartościuje plony, badając ich wielkość, kolor, ordzawienie owoców, ich twardość i ilość cukrów. Współdziała przede wszystkim z ważnymi koncernami chemicznymi. Na stronie zapoznamy się z ofertą, w której znajdują się: badania fizykochemiczne ziemi, wody, tkanek roślinnych, badania mikrobiologiczne żywności, badania analityczne pozostałości pestycydów w żywności, badania molekularne i badania polowe. Na stronie podaje pliki do pobrania: formularze zleceń i instrukcje otrzymywania próbek. Doświadczenia przeprowadza na terenie całego kraju, a oddziały posiada w trzech punktach: w Błędowie, w Błoniu i w Jarocinie. Posiada formalne uprawnienia, dzięki czemu efekty analiz mogą być użyte przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w celu ewidencji środków ochrony roślin. W zakładce Doradztwo możemy dowiedzieć się dużo o efektach prowadzonych badań i ich kierunkach. Znajdziemy tutaj także odpowiedzi na pytanie, jak uniknąć błędów, pobierając samodzielnie próbki dedykowane do oceny.


Ocena: 4,5/5 (2 głosów)  


Szczegóły wpisu:


Odwiedziny botów:
  • googlebot: 14 (ostatnio: 20.08.2022 03:44:34)

Podlinkuj wpis:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.